Truckutbildning enligt TYA

En truck är ett litet fordon men med en oerhörd kapacitet. Den är liten och kan därmed röra sig på små utrymmen men samtidigt är den väldigt stark och kan lyfta tunga kollin och andra laster. För att köra truck kräver de flesta arbetsgivare ett särskilt körkort, en del arbetsplatser ställer ut dessa själva. Det man bör ha i åtanke med dessa typer av licenser är att de inte alla gånger är godkända hos TYA. TYA är förkortningen av transport- yrkes- och arbetsmiljönämnden. Det finns flera aktörer som är godkända hos TYA och kan erbjuda en godkänd truckutbildning. Att ha ett godkänt körkort för truck har många fördelar.

  1. Kompetens

Som alla utbildningar ger det en ökad kompetens. En truckutbildning omfattar hur det blir säkrare på jobbet, teknisk kompetens, ergonomi och hantering av farligt gods samt mycket mer. Beroende på arbetsplats är det väldigt vanligt att dagligen komma i kontakt med gods som kan vara skadligt och det är därför viktigt att särskild fokus läggs på detta. Det ingår även hur trucken bör lyfta samt frakta godset så att fordonet inte tippar.

Truckutbildning

  1. Register

När truckutbildning är avklarad och godkänd så förs deltagaren in i ett register hos TYA och ett bevis erhålls. Skulle truckkörkortet försvinna eller gå sönder kan ett nytt beställas. För de som gått andra typer av kurser måste en ny kurs tas vid tillfälle.

  1. Arbetsgivare

Med en TYA går det att byta arbetsgivare utan att behöva gå om kursen. Licensen fungerar även i vissa utländska länder, som Norge. Till skillnad från de kurser som inte är godkända går det att arbeta överallt i Sverige med ett TYA körkort för truckar.

Det finns flera orter som lokalt håller i truckutbildningar som är godkända av TYA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *