Top 10 tips för att producera ett bättre CV

Tänk på ditt CV som ett skyltfönster – det måste faktiskt visa dina erfarenheter, kunskaper och kvaliteter i en mycket kort text. Följande tips hjälper dig att producera ett CV som gör just det.

1. Håll det kort och tydligt

Innan du börjar, välj rätt struktur för ditt CV. Den viktigaste informationen, såsom kompetens och nya erfarenheter måste finnas i toppen där det kan ses direkt av läsaren. Det du bör inkludera är din profil, resultat, erfarenheter, speciella färdigheter (språk / datorer), utbildning, och (om du vill) Intressen. Ditt CV bör normalt vara två sidor långt (om du inte har en mycket lång karriär eller om du är en entreprenör eller rekryteraren frågar efter ett längre CV). Om du inte har fångat rekryterarens intresse av sida två kommer de sannolikt inte att läsa ytterligare sidor heller.

2. Gör det snyggt

En klar och attraktiv presentation för ditt CV. Se till att det är stilrent där de viktiga syns bra. Använd punktlistor och håll meningar relativt korta. Gott om “white space” runt gränserna och mellan varje avsnitt gör dokumentet roligare att titta på.

3. Nyast först

Sätt dina tidigare anställningar i datumordning, med den senaste först. Undvik att lämna några luckor, så om du har haft time-out av någon anledning, nämn inte det! Gå inte in på detaljer om positioner du hade över 10 år sedan. Innefatta uppgifter om semester eller tillfälligt arbete endast om den är relevant för jobbet du söker.

4. Inkludera många fakta

Lista dina jobbs arbetsuppgifter under varje position. Lista dina prestationer, ansvar och resultat. Skriv om resultat – Vilken skillnad gjorde din närvaro? Använd siffror för insatser där så är möjligt, t.ex. “Boostade försäljningen med 20% under första året”. Skriv på något formellt sätt och använd aldrig ordet “jag” – t.ex. “Bevakad teamet” snarare än “jag övervakade laget”. Använd dåtid till tidigare jobb och presens för ditt nuvarande jobb.

5. Inte för många listor

Inkludera särskilda färdigheter, t.ex. språk, administrativa eller datakunskaper i ett särskilt avsnitt i ditt CV. Detta gäller i synnerhet för IT-arbete.

6. Andas liv i det

Kom ihåg att arbetsgivaren vill ha en känsla för vem du är, samt vad du kan göra. Är du punktlig, plikttrogen, eller motiverade? Har du behov av en utmaning? Med varje punkt du skriver, fråga dig själv “Vad säger detta om mig?”

7. Var korrekt

Kontrollera alltid fel. Kör en stavnings-och grammatikkontroll och be någon annan läsa det för dig. Läs den högt för hunden. Arbetsgivaren kommer inte att tro att du är en god kommunikatör om ditt CV är fullt av slarviga misstag.

8. Anpassa den

Du behöver inte använda samma CV varje gång. Du kan ha två eller tre versioner, en ny för varje typ av jobb. Eller så kan du skräddarsy ditt CV så att det passar det jobb du söker.

9. Skicka ett följebrev

Detta bör belysa de två eller tre områden av erfarenheter från ditt CV som är mest relevanta för det utannonserade jobbet. Skicka aldrig ditt CV på egen hand.

10. Vara sanningsenliga

Även om du vill naturligtvis presentera dig väl, gå inte för långt och försköna sanningen. Den kan lätt slå tillbaka på dig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *